× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Žilina vo štvrťfinále s jasným cieľom.


09.03.2021

V stredu, 10. marca 2021 je na programe veľkolepý štart vyraďovacej časti našej druhej najvyššej hokejovej súťaže. Vo štvrťfinále, hranom na štyri víťazné zápasy, sa stretne osem najlepších tímov zo základnej časti. Víťaz SHL v aktuálnej sezóne postupuje priamo do extraligy, o to väčšiu motiváciu k úspechu budú mať jednotlivé kluby, takáto šanca sa totiž nenaskytá každý rok. Fanúšikovia hokeja sa preto majú na čo tešiť a my sme sa rozhodli, že Vám bližšie predstavíme jednotlivé štvrťfinálové dvojice a zameriame sa na tri kľúčové faktory, ktoré môžu rozhodnúť o postupujúcom z jednotlivých dvojíc.

 

V prvej štvrťfinálovej dvojici na seba narazí víťaz základnej časti, Žilina a ôsmy tím, Považská Bystrica. I keď ide o menšie derby, favorit je v tomto prípade jasný, Žilina sa počas celej sezóny držala na čele ligovej tabuľky a má jednoznačné postupové ambície. Považskobystričania sa dostali do play – off len tesne, deviata Skalica strácala na celok z Považia iba dva body. Bodový rozdiel v tabuľke medzi prvým a ôsmym, po odohratí 38 zápasov predstavoval až 53 bodov a aj to svedčí o rozdieloch medzi oboma tímami a fakte, že Žilina si takpovediac hrala „svoju ligu“. Dôležité však bude potvrdiť to aj vo vyraďovacej fáze a preto sme sa pozreli na tri hlavné faktory, ktoré podľa nás rozhodnú túto sériu.

 

Domáca neporaziteľnosť

Keďže „vlci“ skončili na prvom mieste, počas celého play – off budú čerpať výhodu domáceho prostredia. To môže byť kľúčové, napokon nie len vo štvrťfinále, ale v celom play – off. Žilina totiž v domácom prostredí stratila v prebiehajúcej sezóne iba jeden bod, vo februárovom súboji so Skalicou, kde domáci celok zaznamenal víťazstvo po predĺžení. Ostatných osemnásť zápasov skončilo výhrou „vlkov“ za tri body a poslednú prehru v súťažnom zápase zažil žilinský zimný štadión presne pred rokom, 9.3.2020. To svedčí o extrémnej sile celku spod Dubňa, nemožno sa čudovať, ak sa pozrieme na káder Žiliny, nájdeme v ňom niekoľko mien, ktoré v nedávnej minulosti pôsobili v najvyššej súťaži a svoje kvality určite nestratili. V aktuálnej sérii bude výhoda domáceho prostredia určite jedným z faktorov postupu Žiliny do ďalšej časti.

 

zdroj: Vlci Žilina

 

Útočná sila

Ďalším rozhodujúcim faktorom v prospech Žilinčanov bude určite ich útočná sila. Ak sa pozrieme na produktivitu hráčov, v prvej pätnástke ligy má Žilina šesť hráčov vrátane prvého miesta, ktoré patrí s 52 bodmi Patrikovi Koyšovi. Medzi najlepšími strelcami sa o tretiu priečku ligy delí žilinská dvojica Jakub Cíger – Ondřej Jurčík, obaja zaznamenali 22 presných zásahov, pričom prvý menovaný odohral o jeden zápas menej. Naopak naproduktívnejšim Považskobystričanom je s 27 bodmi obranca Juraj Ďurkech, najproduktívnejší útočník Považskej Bystrice, ktorý si pripísal 22 kanadských bodov, sa nachádza až na 47. mieste v rámci celej ligy, a je ním Milan Drevenák. To na Žilinčanov stačiť určite nebude, v prípade, ak bude chcieť Považská Bystrica uspieť, góly musia dávať najmä útočníci, a čo je podstatné, žiadne nedostať. Čeliť tak obrovskej ofenzívnej sile, akú žilinský útok predstavuje, však bude určite náročné.

 

Ambície a vyrovnaná brankárska dvojica

Útočníci Považskej Bystrice to budú mať náročné aj proti brankárskej dvojici Žiliny. Maroš Mikoláš a Patrik Romančík sú v prvej desiatke celej ligy, v porovnaní percentuálnej úspešnosti zásahov. Mikoláš dosiahol v základnej časti úspešnosť 93,16 %, jeho brankársky kolega Romančík 91,53 %. Ten pridal aj 3 zápasy, v ktorých neinkasoval, a v tomto ukazovateli je lídrom štatistík. Považskej Bystrici veľmi nepomôže ani hra v početnej výhode, úspešnosť oslabení Žiliny je na úrovni 91,16 %. V presilovkách je naopak Považská Bystrica najhoršia a dokáže premeniť len približne každú desiatu hru v početnej výhode (úspešnosť 13,53%). Obaja brankári odohrali približne rovnakú porciu zápasov, „vlci“ tak do play – off vstupujú so silnou a vyrovnanou brankárskou dvojicou, čo je podstatný kľúč k úspechu. K úspechu, ktorým sa v Žiline netaja od začiatku sezóny, resp. od prevzatia klubu novými majiteľmi. V Žiline sa odvtedy veľa zmenilo, či už ide o názov a logo klubu, jeho marketing, ambície a pod. Zvýšila sa profesionálna úroveň, ktorá by sa dala porovnávať aj s niektorými extraligovými celkami.  Preto je možné predpokladať, že ak by sa naplnili cieľ Žiliny pre túto sezónu, ktorým je určite postup, klub by bol obohatením aj najvyššej súťaže, podobne ako Michalovce.

 

Aj pri všetkej úcte k hráčom Považskej Bystrice, čokoľvek iné ako jednoznačný postup Žiliny v tomto štvrťfinále nemožno očakávať. Považskobystričania budú určite spokojní, ak sa im svojho súpera podarí aspoň trochu potrápiť a dôvodom na radosť pre nich určite bude aj víťazstvo v aspoň jednom zápase. To totiž naposledy dosiahli ešte v novembri 2019.

Vzájomné zápasy v aktuálnej sezóne: Vlci Žilina – HK ´95 Považská Bystrica - 9:0 (v), 7:1 (d), 1:4 (v), 4:1 (d)

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY